bladkant
  • BLADKANT
  • Het schrijfproces van
    • Het schrijfproces van Herman Koch
    • Het schrijfproces van Simon van der Geest
    • Het schrijfproces van Dirk van Weelden
    • Het schrijfproces van Kira Wuck
    • Het schrijfproces van Jolein Laarman
    • Het schrijfproces van Rob van Essen
    • Het schrijfproces van Ted van Lieshout
  • Over schrijven
  • Over schrijvers
  • Ver schrijven
  • Al schrijvende
  • De promohoek
  • Contact
  • Gratis abonnement
  • SPECIAL: De schaamte van de schrijver

SPECIAL:
De schaamte van de schrijver

Door: Hester Zijlstra
​Redactie: Anouk Smit

Volg deze special

de schaamte van de schrijver // deel 5

19/9/2016

0 Comments

 


geen schrijver zonder schaamte

Door: Hester Zijlstra
Picture
In de vorige delen van De schaamte van de schrijver werd besproken dat wanneer schrijvers zich vooral aanpassen aan wat anderen van ze (lijken te) willen, ze materiaal laten liggen, zichzelf censureren en hun persoonlijke noodzaak kunnen verliezen. Schrijvers die juist aan hun persoonlijke noodzaak durven vasthouden, kunnen kwetsbaardere teksten schrijven die vaak zeer herkenbaar zijn voor anderen, zoals de teksten van Karl Ove Knausgård en Lena Dunham.

Dat betekent niet dat schrijvers zich helemaal niets van de kritiek van anderen moeten aantrekken. Soms moet je afstand nemen van je materiaal, om het kritisch te bekijken en actief te kunnen vormgeven. Daarbij moet je leren herkennen welke kritiek bruikbaar is (kritiek die voortkomt uit kennis en ervaring) en welke kritiek onbruikbaar is ((zelf)kritiek die voortkomt uit angst voor wat de lezer van jou vindt als persoon). Als je reële en irreële kritiek uit elkaar weet te houden, kan je zowel dicht bij jezelf blijven, als interessante teksten maken voor anderen.

In dit laatste deel van de De schaamte van de schrijver bespreken we hoe Esther Gerritsen en Karl Ove Knausgård omgaan met de drukkende verwachting van toekomstige lezers. We sluiten af met een stappenplan voor schrijvers om beter met schaamte te leren omgaan. 


Read More
0 Comments

DE SCHAAMTE VAN DE SCHRIJVER // DEEL 4

23/3/2016

1 Comment

 

Kwetsbaarheid en afstand

Picture
Soms identificeren we ons te veel met onze teksten en personages. We zijn bang voor wat anderen van ons vinden als ze ons werk lezen. We schamen ons, nemen kritiek persoonlijk op en komen daardoor vast te zitten.

In deel 2 en 3 zagen we hoe extreem dicht Karl Ove Knausgård en Lena Dunham op hun werk zitten, en hoe zij dit in hun voordeel laten werken. Beiden hebben ze hun angst en onzekerheid gebruikt als bron van humoristisch en herkenbaar materiaal. Dit heeft geholpen om te relativeren en om empathie te genereren. Juist door zich kwetsbaar op te stellen, gingen zij schaamte tegen.


Niet iedere schrijver wil en kan zo extreem dicht bij zichzelf blijven als Knausgård en Dunham hebben gedaan. Esther Gerritsen bijvoorbeeld vindt het belangrijk om in interviews te benadrukken dat zij niet haar personages is. Om te kunnen schrijven heeft zij juist een zekere afstand nodig van haar materiaal. Technieken daarvoor zullen in dit deel van ‘De schaamte van de schrijver’ aan de orde komen.

// Lees verder //

Read More
1 Comment

de schaamte van de schrijver // Deel 3

5/2/2016

1 Comment

 

kwetsbaarheid, herkenbaarheid en humor
​

PictureLena Dunham
In ‘De schaamte van de schrijver deel 1’ was te lezen hoe je met schaamte in het schrijfproces kunt omgaan. Het is belangrijk om je tijdens het schrijven kwetsbaar te durven opstellen. In deel 2 werd Karl Ove Knausgård behandeld als voorbeeld van een schrijver die dit extreem goed kan. Hij schreef de radicaal autobiografische romanserie Mijn Strijd en gaf met deze manier van kwetsbaar opstellen zin aan zijn leven.

Ook Lena Dunham, schrijver, regisseur van en actrice in de razend populaire serie 
Girls, heeft zich in haar werk heel kwetsbaar opgesteld. Girls is geen letterlijke vertelling van haar eigen leven, maar Dunham heeft de personages wel sterk gebaseerd op zichzelf en op mensen die ze kent. In oktober 2014 stond ze weer in de belangstelling naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Not That Kind of Girl, dat wél letterlijk over haar eigen leven gaat.

​Kennelijk voelt men zich aangetrokken tot haar echtheid en kwetsbaarheid. Maar hoe durft ze het? Wat brengt het haar? En heeft ze daarin iets gemeen met Karl Ove Knausgård?

// Lees verder //

Read More
1 Comment

de schaamte van de schrijver // deel 2

18/12/2015

1 Comment

 

Schaamte in het schrijfproces en werk van Karl Ove Knausgård

Picture
In ‘De schaamte van de schrijver deel 1’ was te lezen hoe je met schaamte in het schrijfproces kunt omgaan. Het is belangrijk om je tijdens het schrijven kwetsbaar te durven opstellen. Eén van de meest duidelijke manieren om kwetsbaar te schrijven is autobiografisch schrijven. Als schrijfstrategie stond in het vorige deel dan ook: 'thematiseer (je eigen) schaamte.'

Je kunt zowel openlijk als bedekt over je eigen onzekerheden in het leven schrijven. Doe je het openlijk dan presenteer je je werk als (semi-)autobiografisch. Doe je het bedekt dan presenteer je je werk niet als zodanig en trek je autobiografische elementen uit de context om er vervolgens fictie mee te schrijven. (Is dat niet iets wat iedere schrijver doet?)

Wat levert een openlijke kwetsbare opstelling in de praktijk op voor schrijvers en hun schaamte? Een voorbeeld van een schrijver die zich opvallend kwetsbaar opstelt, is Karl Ove Knausgård. Wat kunnen we van hem leren over de ontwikkeling van durf om kwetsbaarheid te tonen?
// Lees verder //

Read More
1 Comment

de schaamte van de schrijver // Deel I

6/10/2015

1 Comment

 


Schaamte en het schrijfproces

Door: Hester Zijlstra
Picture
We vinden het allemaal weleens spannend ons werk te laten lezen. We twijfelen allemaal over wat we wel en niet zullen opschrijven. Alles wat je schrijft komt uit jouw hoofd. Je legt een stukje van je innerlijk bloot.

​Om kunst te maken, en dus ook om te schrijven, moet je je als mens kwetsbaar durven opstellen, maar uit schaamte probeert de mens zijn kwetsbaarheid juist te verhullen. Hoe ontwikkel je durf en laat je je voorzichtigheid los zodat je echt kunt schrijven wat bij je past en waar jij de noodzaak toe voelt?

// LEES VERDER //

Read More
1 Comment
    Picture

    Hester Zijlstra

    won in 2015 De Pluijm, de onderscheiding voor de meest eloquente en erudiete afstudeerscriptie van de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met hulp van redacteur Anouk Smit herschreef Hester haar scriptie tot een vijfdelige special voor Bladkant.

    ​Hester Zijlstra (1993) is gefascineerd door menselijk gedrag. Ze studeerde in 2015 af aan de Schrijfopleiding in Utrecht, waar ze zich verdiepte in de thema’s zelfbedrog en schaamte.

    Doorgaans is haar stijl realistisch, maar ze maakt ook graag absurde uitvergrotingen van de menselijke drang om kwetsbaarheid en zwaktes te verbergen.

    ​Hester schrijft film, toneel, proza en beschouwende teksten.
    Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photo used under Creative Commons from HDValentin